Artikler, foredrag & podcaster

PODCASTER:

Den populære podcasten Pia og psyken startet opp igjen i 2024 med lyskasteren rettet mot systemene og strukturene som omgir oss. Jeg er medprogramleder i episodene som handler om psykisk helsevern.

#Fungerer det psykiske helsevernet som det skal? / Mai 2024
I denne første episoden snakker vi med professor i psykisk helsearbeid, Ragnfrid Kogstad, om hvordan hun opplever det psykiske helsevernet, og hun er ganske kritisk.

#Brukes det for mye unødvendig tvang / Mai 2024
I sin seneste film,The Recovery Channel, setter filmskaper Ellen Ugelstad søkelyset på tvang og dehumanisering når mennesker i krise møter systemer. Hun mener systemet er undertrykkende både for de som jobber der, de som skal ha hjelp, og for de pårørende. Hun etterlyser en faglig fornyelse og en større vilje til å prøve nye veier.

Kveldsmatpodden
med Anne Kyong Sook Øfsti, familieterapeut og forfatter. I denne episoden lånte Anne #kveldsmmatpoddens mikrofon til forfatter og psykiatrisk sykepleier Synne Sun Løes. Synne snakker med gestaltterapeut og tidligere kollega, Erik, om selvmord, psykoanalyse og skriving. 

TOPPMØTE 2022
Hvert år holder Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse et Toppmøte hvor de tematiserer ulike utfordringsområder for det psykiske helsefeltet. I mai 2022 var temaet: “Hvordan få til samarbeid? Brukermedvirkning og pårørendemedvirkning på individnivå”. Her holdt jeg et foredrag om hvordan det er å stå utenfor:

ROP-Snakk 2018
I juni 2018 ble jeg invitert til en ROP-snakk med Morten Brodahl. Her snakker vi om hvordan pårørende bør eller kan være en del av oppfølgingen rundt den enkelte, og ulike samfunnsperspektiver som har betydning for en bedringsprosess. Morten Brodahl er ansatt i Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (NKROP) og leder for NKROPs Ekspertråd.

TRYKTE TEKSTER

Her er noen tekster jeg har skrevet som har stått på trykk ulike steder:

Artikler og innlegg

Det er bare oss her. Kampen om kunnskapsgrunnlaget i psykisk helsevern.
I denne artikkelen, publisert på Mad in Norway mars 2024 forsøker jeg å tydeliggjøre hvilket kunnskapsgrunnlag som råder i psykisk helsevern, og hvilke problemer et ensidig biomedisinsk syn medfører. «Når handlingsrommet ditt som pasient blir snevret inn til å vente på virkningene av kraftige medikamenter, blir ikke bare tanken på at det er noe galt med deg styrket, men symptomenes meningsbærende dimensjon blir borte», skriver jeg bl.annet.

Samtalen om selvmord bør utvides. Artikkel på nettstedet Psykologisk.no 14. mars 2023 om hvordan en ensidig sykeliggjøring av suicidalitet kan gjøre det mer krevende å snakke om skadelige samfunnsforhold, skrevet sammen med filosof Farhan Shah.

Psykosens årsaker og menneskets plass i disse. Artikkel på nettstedet Mad in Norway 09. mars 2021 om endringen i forståelsen av psykoser.

«Manglende moms-logikk.» Et kritisk blikk på mva-innføring på alternativ behandling, innlegg i Klassekampen 17. september 2020 (Bak betalingsmur).

«Selvfølelsen bør ikke være høy, men sunn» Morgenbladet 18.okt. 2012

Essay

Her er jeg! Hvem er du?
Et essay om jeget i verden og i terapirommet, publisert i jubileumsnummeret til Tidsskrift for psykisk helsearbeid nr 1/2019 (Artikkelen koster kr 99,- separat, hele nummeret koster kr 299,-)

«Min Andre» En essay-artikkel om Stein Bråten, dr.philos. i psykologi og professor emeritus i sosiologi ved Universitetet i Oslo, GESTALT vår 2015

«Om vurderinger…» Essay_GESTALT_høst2014

«Når hjertet får bank» Essay_GESTALT_#3_ Februar 2014

«Trikketur til kjærlighet», GESTALT #1 Februar 2013